AUGMENTA EL RISC DELS JOVES ESPANYOLS DE CAURE EN LA POBRESA
Telenoticies.cat (Catalunya) - 28 de junio de 2006
 
Per l'augment del preu dels pisos i els contractes precaris

Més del 80% de les persones grans que viuen soles tenen pis en propietat, mentre que gairebé un 90% de les que viuen en parella, també. A més un 20% tenen una vivenda secundària. Només això i el fet de tenir garantida una pensió ha fet que les bosses de pobresa es concentrin entre els joves. Cada cop tenen més dificultats per accedir a una vivenda, i si ho fan l'hauran de pagar durant 30 anys, a més cada cop tenen contractes més precaris. Segons els experts, per primera vegada ens trobem davant d'una generació que, molt probablement, no millorarà les seves condicions de vida respecte a l'anterior.

Les perspectives són poc afalagadores si a més tenim en compte que, tal com assenyala un informe de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), entre un 20 i un 30% dels joves no estan preparats per a la societat del coneixement que està arribant. L'informe parla de dades preocupants com és que l'any 1981un 37% dels joves de 25 anys vivien amb els seus pares, mentre que l'any 2001 el percentatge puja fins al 53%.

A més, els salaris dels joves de 30 anys, tenint en compte la inflació, són l'any 2001 inferiors als de l'any 1981. Per això cada cop són més els joves amb estudis superiors i una feina que, a l'hora d'independitzar-se, han hagut de recórrer a la fórmula de compartir pis. Són víctimes d'uns salaris que no han crescut al mateix ritme que la inflació i, per descomptat, infinitament menys que el preu dels pisos. Tot plegat fa témer als experts pel futur d'aquesta generació, que podria ser la primera que no millorarà les seves condicions de vida respecte a la dels seus pares.

Durant els últims anys, bona part de la despesa pública espanyola ha servit per millorar les condicions de vida de la gent gran, que ha reduït a la meitat el risc de caure en la pobresa. Persisteixen algunes bosses de pobresa, però la majoria, més d'un 80%, són ara propietaris de la seva vivenda. A l'altre costat, el punt de partida dels joves és molt pitjor, no només pels problemes per accedir a un pis, sinó perquè l'actual despesa en educació no els garanteix un futur millor.

Els experts calculen que entre un 20 i un 30% dels joves espanyols té poques possibilitats d'assolir un nivell d'ingressos suficient. Apunten com a solució que es reequilibrin les polítiques socials, de manera que els més joves no surtin perjudicats per les necessitats de despesa de l'envelliment, que cada cop són més grans.

enlace a la noticia

 
NOTA: Si crees interesante esta noticia, colabora con su difusión copiando este link y pegándolo en otros foros y blogs:
http://www.viviendadigna.org/?ver_noticia.php?id=3656
 
COMENTA ESTA NOTICIA
 
Nombre/Nick:
  Clave:
(opcional, para usuarios
 registrados en el foro)
Comentario:
 
Introduzca los caracteres de la imagen: Captcha
 
 
ENVÍA ESTA NOTICIA A UN AMIGO
 
Tu email:
  Email de tu amigo:
 
 
 

© 2003-2020. Plataforma por una Vivienda Digna